Kako postati bolji u bridžu

KakoPostatiBoljiIdeje o alatima i metodama kako poboljšati svoju igru kada niste po prirodi genijalan igrač bridža

Za nekoga ko sanja o takmičenju na visokom nivou, ja sam ušla u ovu igru veoma kasno. Da bi imali opravdanu nadu da ćete postati top takmičar u bridžu, morate da počnete igrati kao tinejdžer ili u ranim dvadesetim – postoji veoma mali broj izuzetaka od ovog pravila. Ja sam bila u ranim četrdesetim kad sam počela – što će reći 20 godina prekasno. Ali ovo me ne spriječava da i dalje želim da postanem što je moguće bolji igrač bridža pod datim okolnostima.

Naravno, puno pomaže ako imate dara za igru, ali postoji i nada da nije sve samo u sirovom talentu koji bi odredio vaš uspjeh. U svojoj knjizi 'Troškovnik', Malkom Gledvel tvrdi da čovjek mora da provede bar 10,000 sati vježbajući prije nego postane ekspert u bilo čemu što odluči da radi. Dejvid Šenk podržava ovu ideju da je talenat precijenjen i da rad dovodi do savršenstva u svojoj knjizi 'Genije u svima nama'. Ove dvije knjige su mi dale motivaciju da radim puno, pa iako nikad neću biti ekspert svjetske klase, postala sam ekspert u tome kako da poboljšam svoju igru efikasnošću (i moram reći sa puno napora). Imajte na umu da je ovo viđenje samo jedne osobe i možda kod vas neće imati efekta, ali će vam pružiti nekoliko sugestija.

Prije nego nastavite čitati, zastanite na minut-dva, uzmite olovku i papir i razmislite o vašim glavnim ciljevima u bridžu. Ciljevi mogu imati raspon od opštih kao što je moj – postati što bolji pod datim okolnostima, do onih običnih da se želi uživati u potpunosti u igri, pa do onih ambicioznih i dugoročnih kao što je ulazak u prvih 10 na državnom nivou. Razmislite gdje želite da budete za 5 godina od sada, za 10 godina? Šta god da su vaši ciljevi, približićete im se tako što ćete poboljšati vašu igru. Čak i ako želite samo da se zabavite, mnogo je zabavnije ako pravite manje grešaka i više ste na rang tabeli. Lista vaših ciljeva će biti vaša motivacija.

Zatim, definišite vaše slabosti. Zapišite ih i imajte ih naumu kada radite na poboljšanju vaše igre. Obično radimo na onom što nas čini da se osjećamo dobro, a ne na onom sa čim se mučimo. Zapišite koje su to specifične stvari koje želite da popravite i koliko mislite da će vam za to trebati. Ovo će vas pogurati svaki put kad shvatite da ste se popravili, možda čak i prije nego ste očekivali.

Savjet eksperta

Mnogi eksperi će vam reći četiri načina da popravite vašu igru:

-          Puno igrajte

-          Puno čitajte

-          FOKUSIRAJTE SE

-          Nađite optimalnog partnera (-e)

Puno igrajte!

Da, treba puno da igrate.Zbog toga volimo ovu igru; volimo da igramo, da se takmičimo i da pobjeđujemo. Kada igrate, pobrinite se da shvatite detalje toga što se desilo u svakoj podjeli i šta se trebalo desiti. Pokušajte da razgovarate sa ljudima koji su puno bolji od vas kada ne razumijete određenu situaciju. Učite iz svojih grešaka.

Ali, samo puno igranja neće dovesti do uzlazne putanje vašeg igranja. Jeste li ikad čuli o nekom sportu gdje samo igrate tokom treninga – ne, tu je puno situacija, utreniravanja, teorije, itd. Kako možemo prebaciti koncept optimalnog treninga na bridž? Evo nekoliko ideja...

Koristite kompjuterske programe za određene aspekte igre

Neki od najboljih bridž pisaca su osmislili kompjuterske programe da bi vam pomogli da radite na određenim vještinama u bridžu, na primjer Edi Kantar, Majk Lorens, Marti Bergen, itd, ili podjele na Bridž Master-u 2000. Ja lično više volim da radim kroz interaktivni program nego da čitam knjigu. Vodim dnevnik o tome kako napredujem u različitim programima i kada ponovo pogledam istu podjelu poslije nekoliko sedmica ili mjeseci, nadam se da mogu iz prve je odigrati kako treba sve češće i češće. Ovi mali komadići uspjeha su veoma važni u bridžu jer je pomoljšanje veoma teško izmjeriti.

Druge mogućnosti su programi kao što je Bridž Baron ili Džek. Kod ovih bih bila pažljiva kako ih koristim jer igrate protiv kompjutera i nije sve što kompjuter odradi apsolutno optimalno i tačno. Lako je i preći preko grešaka koje pravite, odigravati brzo, ponovo podijeliti karte kad vam vaše ne odgovaraju, itd. Ja sam ih koristila kad sam radila na mojoj vještini brojanja u podjelama – ali morate da pokažete puno samodiscipline kako se ne bi samo zezali i prestali obraćati pažnju.

Koristite BBO kao alat za učenje

Iako ne njemu možete igrati samo sa kompjuterom, BBO je najefikasniji kada imate partnera. Ja lično ne volim da igram sa nasumično odabranim ljudima protiv nasumično odabranih parova. Ali možete sastanak na BBO-u sa vašim partnerom i igrati protiv poznatih protivnika koji su na vašem nivou ili bolji od vas. Poslije možete pogledati kakvi su vam rezultati i ponovo ih proučiti sami ili sa vašim partnerom. BBO je takođe odličan način da vježbate licitaciju sa svojim partnerom na Stolovima za Licitaciju. Možete ograničiti broj poena ili distribuciju da bi radili na posebnim aspektima vašeg licitacionog sistema. Najbolji način korištenja BBO kao alata za učenje je igranje sa učiteljem ili prijateljem ekspertom. Opet, ili igrajte protiv dobrih protivnika ili otvorite sebi stol za učenje, gdje ekspert može igrati i kao partner i kao protivnici, dok vi igrate samo svoje karte. Učitelj može i odrediti vrste podjela, tako da vaša strana svaki put ima kontrakt a promjenom mjesta sjedenja sa vašim 'partnerom' možete biti izvođač u svakoj podjeli. Eto vam trening!

Ja s vremena na vrijeme igram na Robotskim turnirima u meč pointima, ali opet igranje protiv robota može biti kontraproduktivno. Morate se odvojiti od rezultata i koncentrisati na to šta želite da dobijete od svoje igre kao izvođača. Koristite ovo kao alatku da se prisilite da brojite svaku podjelu, i honere i distribuciju...Lako je samo pokušati da se pobijedi protivnik pronalaženjem slabih tačaka kod robota i pobjedom nad sistemom, umjesto stvarnog odigravanja najbolje što možeš i pokušavanja da poboljšaš igru kao izvođač!

Igraj na turnirima

Stalno sebi postavljaj izazove! Igraj što je više moguće na turnirima, i igraj sa boljima; ono što ste čuli i čitali o igranju sa boljima je tačno jer učite najviše kad igrate protiv dobrih protivnika, jer oni prave manje grešaka i vi ih morate smanjiti da bi se izvukli. Da, veoma je frustrirajuće u jednom periodu, ali može biti i stimulativno. Umjesto da mjerite vaš uspjeh u pobjedama, pratite koliko se vaš procenat popravlja. Zapišite podjele koje ste jako dobro odigrali, vodite dnevnik kako ste igrali na turnirima. Dnevnik ne treba samo da sadrži pobjede...nego dobro odigrane podjele, održavanje koncentracije u toku turnira, odigravanje jedne sesije puno bolje nego druge, itd. I da, mjerenje vašeg poboljšanja je veoma teško, tako da vođenje dnevnika će vam pomoći da vidite svaki korak naprijed. Obično se koncentrišemo na greške, tako da nađete područja koja ste popravili da bi sebi dali osjećaj uspjeha koji će povećati samopouzdanje i motivisati vas da nastavite raditi.

Puno čitajte!

Svi mi moramo puno da čitamo, voljeli to ili ne. U zavisnosti od nivoa vaše vještine, možete birati knjige različitih autora o različitim temama. Puno pametniji ljudi od mene preporučuju koje knjige su najbolje. Natjerajte sebe da sjednete – i tretirate to kao svoj projekat. Većina knjiga se ne može čitati usput; odvojite sebi nešto vremena za to i vodite bilješke. Bridž Bilten i Bridž Svijet su pogodni za čitanje usput. Na početku su me zastrašivali članci u Bridž Svijetu. Nisam ih mogla progutati... možda nisam sve pročitala ili nisam detaljno posvetila pažnju i vrijeme, ali sada sve više i više u njima uživam. Kao i u mnogim drugim stvarima, ustrajnost je važnija od svega drugoga. Kada čujete neku ideju više puta, pročitate opet i opet neki koncept, vidite kombinaciju boje nekoliko puta u akciji, to će vam omogućiti da kada slijedeći put se vi suočite sa sličnim problemom imate pogodno rješenje u vašem pamćenju.

Fokusirajte se!

Lakše reći no učiniti! Ovo je stvar sa kojom se puno borim. Sigurna sam da svako može poboljšati svoju igru za bar 25% samo ako se FOKUSIRA. Vjerujem da meditacija, vizualizacija i koncentracija su ključni faktori za održavanje fokusa. Borim se i sa meditacijom, ali nastavljam raditi na tome. Koristim vrijeme između sesija da se odmorim i pokušam da očistim svoj mozak za slijedeću igru. Tokom važnih događaja, pokušavam da svedem druženje prije i između sesija na minimum. Pokušavam da fokusiram svoj um na zadatak pred sobom i pokušam ga osloboditi od svih drugih misli.

Mnogo igrača imaju svoje mantre koji im pomažu da povrate fokus iz jednog borda u slijedeći. To pomaže da zaboravite prethodni bord i pređete na slijedeći. Nije uvijek lako, ali je sposobnost koja pomjeri svakog igrača na značano viši nivo. Primjeri mantre su: licitacija, poeni, distribucija; ili: samo ova ruka, fokusiraj se; ili: pazi na te karte.

Kada mislite da bi vam opšti trening za um pomogao da postanete i ostanete usredsređeni na igranje bridža, postoji set programa od kompanije koja se zove Posti Science. Ja sam koristila program InSight.

Nađite optimalnog partnera!

Bridž je partnerska igra i imanje najbolje usklađenog partnera je važno, ako ne i važnije od toga koliko su vam dobre vještine. Dobre vibracije za stolom su jako važne. Takođe želite da budete na istom kursu u svojoj želji da učite i poboljšate se. Ustvari, nije toliko bitno ako je neko od vas malo bolji ili malo lošiji, ako oboje vas želi da radi na igri istim intenzitetom. Naravno, ako možete da nađete nekog ko vam se sviđa i uživa za stolom a očito je bolji igrač od vas – hvatajte ga/je i držite čvrsto. Možda nećete uvijek imati tu mogućnost, tako da razmislite o tome da angažujete učitelja. Znam da svi ne mogu sebi ovo da priušte, ali AKO znate dobrog učitelja (naglasak je na učitelju, ne igraču) vjerujte mi da je to dobro uložen novac. Ne mora to da bude svjetski šampion, pa čak ni državni šampion – samo eksprert koji zna da podučava. Ako razmislite kolika je satnica pomoćnog radnika ili trenera golfa ili tenisa, shvatićete da su satnice u bridžu često prilično normalne i time ćete popraviti vašu igru.

Dodatni alati treninga

Ja sam razvila svoje vlastite alate za učenje uz pomoć podsjetnik-kartica i svesaka. Jedan mali način kako volim da koristim listove starog stolnog kalendara je da za svaki dan odredim jedan bridž problem za rješavanje. Držim ih svuda, u džepu pantalona, u ruksaku, na noćnom ormariću i u kolima. Čitam ih kad šećem psa, čekam kod doktora, u samoposluzi i tokom dosadnih dijelova sportskih mečeva koje gledam. Mogu ih toplo i vama preporučiti – opet ćete vidjeti da ćete na početku malo njih pravilno riješiti, ali sa vremenom vrlo ćete često, čak više nego što to nećete, doćićete do rješenja uz malo razmišljanja, i onda to sve postane zabavno!

Za mene je rješavanje sudoku-a izvrstan način da se fokusiraš na jednu stvar. Nije uvijek lako se fokusirati na jednu ključnu kartu u glavi a sudoku je sav u tom ključnom broju koji vam treba...Uočavanje brojeva koji vam nedostaju, uočavanje gdje su u različitim redovima, kolonama i kvadratima stvarno trenira vaš mozak da prepozna brzo ključne stvari, što je velika vještina u igranju bridža. Uz to je dovoljno različito od bridža tako da da malo raznovrsnosti programu treniranja bridža.

Zabilješke o sistemu

Trebate da imate pisanu verziju sistema koji igrate, ne samo kartice konvencija. Što više situacija vi i vaš partner prodiskutujete i nađete način kako da ih riješite, sa manje katastrofa u licitaciji ćete se sresti i bićete uvjereniji da možete opisati svoje karte toliko dobro da dođete do najboljeg kontrakta. Na primjer, imate li značenje za SVAKI licit nakon što partner otvori 1NT? Šta 1NT- 4 pik znači u vašem sistemu? Šta se kaže nakon toga? Da li znate šta uraditi kad se protivnici umiješaju? Da li znate koje konvencije u vašem sistemu još igrate? Mnogo meč-pointa i IMP-ova je izgubljeno zbog nerazumijevanja u licitaciji.

Ponekad igrajte i sa slabijima...

Svakom treba osjećaj zadovoljstva i pobjeda s vremena na vrijeme. Iako iskreno vjerujem da se usavršavate igranjem sa boljima, takođe vjerujem da je dobro povremeno igrati sa vašim ranijim kolegama i možda vidjeti koliko ste bolji postali. Osvojite klupski turnir i osjećaćete se dobro, možda i bolje nego da ste dostigli 51% u otvorenom parskom turniru.

Identificirajte posebne kratkoročne i dugoročne ciljeve

Vraćajući se na ono što sam rekla na početku, napravite popis vrlo specifičnih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva sa vremenskim periodom u kom biste ih mogli ostvariti. Na primjer, vrlo kratkoročan cilj je da uvijek brojite karte u ključnoj boji, bilo to adut ili boja koju želite da razvijete. Recimo da date sebi 3 mjeseca da dođete do toga da u suštini više nikad se ne zabrojite u ključnoj boji. Drugi potpuno različit cilj može biti da vas ne uznemiravaju komentari vaših protivnika....Postati mentalno snažan i izbaciti uticaj protivnika u vašem odigravanju. Morate bilježiti vaš napredak i uživati u njemu.

Izazovi nikad neće prestati....

Bridž je igra frustracije i poniznosti. Nikad nismo toliko dobri koliko se nadamo, poraz će uvijek boljeti više nego što će nas uspjeh podići. ALI, nikad neće biti dosadno, uvijek će biti interesantno i puno izazova. Iako je to igra četiri osobe, vjerujem da možete naći način da vježbate i učite sami. Nadam se da vam ovaj članak daje korisne sugestije onima koji su prihvatili izazov poboljšavanja svoje igre.

Napisala: Giske Džoel

 

Popularni članci

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next
8. Međunarodno otvoreno prvenstvo Banja Luke u bridžu

8. Međunarodno otvoreno…

Prvenstvo će se održati 28. i 29. maja 2022. godine Mjesto održavanja hotel „Jelena“ Banja Luka Program...

7. Međunarodno otvoreno prvenstvo Banja Luke u bridžu

7. Međunarodno otvoreno…

Prvenstvo će se održati 13. i 14.aprila 2019. godine. Mjesto održavanja: "Aquana" Banja Luka Program takmičenja: Subota 13.04.2019. 15.00...

Bridž u Gimnaziji

Bridž u Gimnaziji

Bridž klub Banja Luka organizuju školu bridža u Gimnaziji Banja Luka.

6. Međunarodno otvoreno prvenstvo Banja Luke u bridžu

6. Međunarodno otvoreno…

Prvenstvo će se održati 21. i 22.aprila 2018. godine. Mjesto održavanja: "Aquana" Banja Luka Program takmičenja: Subota 21.04.2018. 15.00...

Svaki dan u svakom pogledu...

Svaki dan u svakom pogl…

       Svaki dan igraš sve gore i gore, ali danas igraš kao da je već sutra.

Bridž u Gimnaziji

Bridž u Gimnaziji

Savez misaonih igara Republike Srpske i Bridž klub Banja Luka organizuju bridž sekciju u Gimnaziji...

Škola bridža

Škola bridža

Kad je pravo vrijeme za bridž? a) Kad god poželite da kvalitetno provedete vrijeme u društvu...

Bridž oda

Bridž oda

      Sa 13 poena i više, moram licitaciju krenutiI boju koja nije preslaba pomenuti;Sa 5 i...

5. Međunarodno otvoreno prvenstvo Banja Luke u bridžu

5. Međunarodno otvoreno…

Prvenstvo će se održati 22. i 23.aprila 2017. godine. Mjesto održavanja: "Aquana" Banja Luka Program takmičenja: Subota 22.04.2017. 15.00...

Vicevi - bridž u svijetu

Vicevi - bridž u svijet…

Na nedavnoj javnoj anketi ustanovljeno je da … U Italiji, svi igrači bridža su važni.U Sjedinjenim...

Kakva vam je bridž faca?

Kakva vam je bridž faca…

Kao i većina kartaških igara, bridž je društvena igra. I, kao i u pokeru, vi...

Kako postati bolji u bridžu

Kako postati bolji u br…

Ideje o alatima i metodama kako poboljšati svoju igru kada niste po prirodi genijalan igrač...

Slijedite nas


 

Sponzori